|
|
|
... juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a c... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzáadjuk a csokoládét, és kihűtjük. Kivajazott porcelán gyümölcstortaformába simítjuk a csokis zsemlemorzsa felét, rátesszük a kompótot, és a maradék zsemlemorzsáv... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... díszítéshez:
porcukor
mandulaforgács
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk. A vajat kis darabokra vágjuk, a mélyedésbe rakjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a tésztához adjuk. Ruganyos, sima tésztává gyúrjuk, golyót formálunk belőle, és letakarva egy órá... |
|
|
|
|
|
|
|
... Sóval, borssal ízesítjük és a tűzhely szélén lassú, egyenletes melegen kb. fél óráig forraljuk.
Ezután szűrőruhán átszűrjük és habverővel állandó keverés... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... szemet félreteszünk, a többit szitán áttörjük. 1 citrom héját lereszeljük, a húsát karikákra vágjuk, a másik citrom levét kinyomjuk. Salátástálban a citromhéjat és a porcukrot kézzel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, és 5 percig habverővel közepes sebességen verjük. Belekeverjük a tejet, a lisztet és az élesztőt, a vajat és a citromlét. A massza egyharmadát egy kivajazott... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj (vagy 25 dkg vaj, 20 dkg libazsír), 3 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg cukor, só, 4 dl tej.
A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal deszkán elmorzsoljuk, az élesztőt egy kevés langyos tejben feloldjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztának keménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon. Letakarva rövid idei... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás, 80 dkg zsír, 40 dkg íz, 10 dkg vaníliás cukor.
Elkészítése:
40 dkg lisztet a gyúrótáblára szitálunk, ebben 2 dkg porcukrot és egy csepp sót elkeverünk, elmorzsoljuk benne a 10 dkg vajat, közepébe egy kis gödröt csinálunk, beleöntjük a 4 tojássárgáját, a rumot és annyi tejfölt, hogy középkeménységű tésztát kapjunk.
Hideg helyen legalább 20 percig p... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg vaj, 4 ek. cukor, 2 tojás, 1 dl tejföl, só; a töltelékhez: 1 kg alma, 5 dkg aszalt szilva, 5 dkg dió, 15 dkg cukor, fahéj, citromlé
Elkészítése:
A liszthez elmorzsoljuk a vajat, cukrot, sót és tojást adunk hozzá, végül annyi tejfölt, hogy jól gyúrható legyen. Két cipóra osztjuk, és 30 percig pihentetjük. Az almákat lereszeljük. (Időnként megspricceljük ci... |
|
|
|
|
|
|
|
... késhegynyi szódabikarbóna, késhegynyi só, 1 citrom reszelt héja, 2 egész tojás, 1 dl tej, 5 dkg kókuszreszelék, mazsola
u Elkészítés: A lisztet és a vajat egy tálban jól elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, sütőport, szódabikarbónát, a sót és a citrom héját. Jól összekeverjük, és hozzáadjuk a 2 tojást, a tejet, a kókuszt és a mazsolát. Az egészet jó ... |
|
|
|
|
|
|
|
... citromlé
Elkészítése: A mézet a cukorral és 1 dl vízzel felforraljuk. A tűzről levéve többször megkevergetjük, ha kihűlt hozzáadjuk a
liszthez, és elmorzsoljuk vele. Aztán hozzádjuk a vajat, a 3 tojássárgáját, a sütőport, a fahéjat és a citromhéjat, végül a 2 dl langyos tejben megáztatott szalalkálit. Alaposan kidolgozzuk. 1 éjszakát pihe... |
|
|
|
|
|
|
|
... (átszitált) liszthez 2 dl langyos vizet, 3 dkg élesztőt, 2-3 teáskanálnyi olívaolajat, valamint ízlés szerinti mennyiségű morzsolt bazsalikomot, őrölt köményt és sót veszünk. Az élesztőt elmorzsoljuk a vízben, majd a hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk. A cipót letakarva szobahőmérsékleten eg y órát pihentetjük. Végül lisztezett deszkán kinyújtjuk - a hagyományos pizzákhoz rendsze... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a cur... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a cur... |
|
|
|
|
|
|
|
... (bármilyen),
tetszés szerint fűszerek (foghagyma, bors, só, ételízesítő, morzsolt petrezselyem stb.),
pici vaj.
Elkészítése:
A pici vajat elmorzsoljuk egy tepsi alján, s rá tesszük a nyers húst, szépen egymás mellé helyezve. Beszórjuk fűszerekkel tetszés szerint, és sózzuk. Ráhelyezzük a bacont vagy a füstölt sonkát, majd ráöntjük a ve... |
|
|
|
|
|
|
|
... töltelékhez: 1 kg félzsíros tehéntúró, egy csokor kapor, 4 tojás, 10 + 15 dkg porcukor, 5 dkg vaj/margarin, 2 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 4 dl tejföl.
1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, meghintjük a cukorral és a sóval. A langyos tejfölben elkeverjük az élesztőt és a tojássárgákat, a liszthez adjuk, összegyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen fél órát ke... |
|
|
|
|
|
|
|
... töltelékhez: 1 kg félzsíros tehéntúró, egy csokor kapor, 4 tojás, 10 + 15 dkg porcukor, 5 dkg vaj/margarin, 2 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 4 dl tejföl.
1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, meghintjük a cukorral és a sóval. A langyos tejfölben elkeverjük az élesztőt és a tojássárgákat, a liszthez adjuk, összegyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen fél órát ke... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a cur... |
|
|
|
|
|
|
|
... sonka.
1 db tojás a kenéshez, és liszt a nyújtáshoz.
Elkészítés:
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet és a puha vajat elmorzsoljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a túróval, tojássárgájával és a tejföllel összedolgozzuk,. hogy elváljon az edény falától. A főtt sonkát apróra vágjuk, majd a tésztához d... |
|
|
|
|
|
|
|
... darabhoz:
30 dkg vaj
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 db tojás
4 dkg kakaópor
1 db tojásfehérje
Előkészítés: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukrot, a tojásokat, és tésztát gyúrunk belőle. Ha összegyúrtuk, elfelezzük, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Fóliába c... |
|
|
|
|
|
|
|
... margarin
25dkg reszelt sajt
1 csomag suto por
1 kaves kanal so
annyi tejfol amennyi kell hogy osszealljon
1 tojas a keneshez
Elkészítés:
A sutoporos liszttel elmorzsoljuk a vajat/margarint, de lehetoleg minnel gyorsabban, hogy ne olovadjon meg a zsiradek.
Belekeverjuk a reszelt sajtot es hozzaadjuk a sot, majd annyi tejfolt adunk hozza... |
|
|
|
|
|